26.9.09

Näitä päiviä

1. Auringonkukka (Heliantus annuus)
2. Pensasmustikka 'North Blue' (Vaccinium Angustifolium -ryhmä 'North Blue')

16.9.09

Siperiankärhö

1. Siperiankärhö (Clematis alpina subsp. sibirica)

Siperiankärhö, joka toukokuun viimeisenä viikonloppuna oli täydessä kukassa on kokenut muodonmuutoksen ja on nyt kauttaaltaan siemenhahtuvapallojen peitossa. Kärhöillä on vaativien kasvien maine, mutta pienikukkainen siperiankärhö on jalokärhöjä talvenkestävämpi ja helppohoitoisempi. Siperiankärhöä esiintyy jopa harvinaisena luonnonvaraisena Suomessa, ja köynnös viihtyy myös varjoisilla paikoilla.
Siperiankärhö pitää ravinteikkaasta, syvämultaisesta ja hyvinkalkitusta maasta ja kosteasta (muttei seisovasta vedestä). Köynnös hyötyy, jos juurialue ja kasvin tyvi peitetään suoralta auringonpaisteelta muulla kasvustolla. Toisin kuin suurikukkaiset jalokärhöt, siperiankärhöä ei tarvitse leikata vuosittain, ellei köynnöksestä ole tarpeen poistaa kuivuneita oksia.

14.9.09

Äänestä vuoden 2009 puutarhablogia

Kukkatalo Huiskula järjestää kilpailua vuoden 2009 puutarhablogista. Paras puutarhablogi määritellään äänestyksen avulla, kullekin blogille voi antaa päivittäin yhden äänen ja 1-5 tähteä. Äänestys on käynnissä vuoden loppuun asti ja heartcore on tuoreena listassa.
Jos joku siis aikoo käydä antamassa tälle blogille tähtiä, esim. joka päivä, seuraavat kolme ja puoli kuukautta, niin kiitos vaan näin etukäteen.

6.9.09

sadonkorjuuaika

1. Hapankirsikka 'Varjomorelli' (Prunus cerasus 'Varjomorelli')
2. Päärynä 'Aunen päärynä' (Pyrus communis 'Aunen päärynä')

Sadonkorjuu on samaan aikaan raskasta ja kevyttä. Toisaalta tekemistä on paljon, satoa myös, toisaalta on syksyistä päämäärätietoisuutta (parhaimillaan). Joka päivä on vähän juhlavaa, kun saa maistella ja syödä, tuoretta ja raikasta suoraan puusta. Kunpa aina ruoka maistuisi yhtä paljon kesältä ja sateelta.

Kirsikat, jotka alkoivat kypsyä heinäkuussa, ovat nyt syyskuun alussa meheviä, melkein ylikypsiä. Niiden maku on voimistunut ja muuttunut vähän makeammaksi. Sadonkorjuupäivä kului metri maanpinnan yläpuolella, aurinko paistoi puiden oksien lomasta ja tuuli heilutti latvusta ja kahmin kourakaupalla hedelmiä ympäriltäni. Tuloksena kirsikkamehua, kyynärpäitä myöten.

Toinen hetki kului irrottamalla parista litrasta kirsikoita kivet, yksi kerrallaan. Kirsikat tehosekoitettiin, vahvaksi ja ihan käsittämättömän punaiseksi mehuksi. Talvella juodaan kirsikkapirtelöitä.

1.9.09

Podcasteja permakulttuurista

Parhaista podcasteista (eli radiolähetyksistä internetin välityksellä) tekisi mieli kertoa suunnilleen sanasta sanaan, mitä niissä tapahtuu. Onneksi muutkin voivat kuunnella niitä, tosin englanniksi, joten tässä joitain hyviä lähetyksiä. Viime aikoina parhaita ovat olleet permakulttuuria käsitelleet haastattelut ohjelmissa "Sustainable World Radio" ja "Explorations in Permaculture". Molemmissa hunajaääninen Jill Cloutier haastattelee mielenkiintoisia ihmisiä, jotka työskentelevät ympäristöteemojen parissa. Ohjelmissa keskitytään käytännön ratkaisuihin.
Permakulttuuri on kasa periaatteita, joiden avulla suunnitellaan erilaisia systeemejä, pääasiassa puutarhoja ja viljelmiä. Luonnossa esiintyviä malleja käytetään esimerkkinä ihmisympäristön suunnitteluun. Tavoitteena on kestävä, ekologinen ja monimuotoinen systeemi, jossa on suljettu ravinnekierto ja joka näin tarvitsee mahdollisimman vähän ylläpitämistä työn tai ulkopuolelta tuotujen resurssien muodossa. Permakulttuuriin käsitteenä ja sen monipuolisiin toteutuksiin suosittelen tutustumaan seuraavien haastattelujen avulla!

- Marshs Hanzi ja Margie Bushman Jill Cloutierin haastattelemana ohjelmassa "Explorations in Permaculture". Nauravaääninen Marsha Hanzi kertoo, kuinka permakulttuuri edustaa uutta paradigmaa. Vanha paradigma perustuu hajoittamiseen, kontrolliin, pelkoon ja kilpailuun. Uusi taas jakamiseen ja luottamukseen siitä, että maailmassa on tarpeeksi resursseja kaikille. "Ruokaa on tarpeeksi nytkin, sitä ei vain jaeta kunnolla. Mutta planeetallamme on tarpeeksi". Linkki lähetykseen.

- Samassa ohjelmassa vaikutuksen on tehnyt myös Jenny Pell, joka kertoo työstään eri permakulttuuriprojektien parissa. Haastateltava myös opettaa permakulttuuria ja hänellä on laaja pohja näkemyksilleen, keskustelu polveilee moneen suuntaan filosofiasta ja historiasta käytäntöön. Linkki lähetykseen.

- Loren Luyendyk ohjelmassa Sustainable World Radio. Hyviä ohjeita luomupuutarhan suunnitteluun, rikkakasvien torjuntaan ja lannoittamiseen eli ravinnekiertoon, selkeitä permakulttuurin määritelmiä. Linkki lähetykseen.

Näiden jälkeen voi oikestaan jatkaa ohjelmien kaikki lähetykset läpi, niitä voi ladata myös iTunesin kautta. Ehkä muuttaa Brasiliaan tai opetella jotain käytännöllistä tai kääntää nurmikko/asfalttipiha kasvimaaksi ja varttaa kotikadun jokaiseen koristepuuhun pari hedelmäpuun oksaa. Tai hankkia pari hehtaaria maata ja alkaa suunnitella tuotannollisten monokulttuurihehtaarien sijaan vähän monimuotoisempaa kokonaisuutta.