6.9.09

sadonkorjuuaika

1. Hapankirsikka 'Varjomorelli' (Prunus cerasus 'Varjomorelli')
2. Päärynä 'Aunen päärynä' (Pyrus communis 'Aunen päärynä')

Sadonkorjuu on samaan aikaan raskasta ja kevyttä. Toisaalta tekemistä on paljon, satoa myös, toisaalta on syksyistä päämäärätietoisuutta (parhaimillaan). Joka päivä on vähän juhlavaa, kun saa maistella ja syödä, tuoretta ja raikasta suoraan puusta. Kunpa aina ruoka maistuisi yhtä paljon kesältä ja sateelta.

Kirsikat, jotka alkoivat kypsyä heinäkuussa, ovat nyt syyskuun alussa meheviä, melkein ylikypsiä. Niiden maku on voimistunut ja muuttunut vähän makeammaksi. Sadonkorjuupäivä kului metri maanpinnan yläpuolella, aurinko paistoi puiden oksien lomasta ja tuuli heilutti latvusta ja kahmin kourakaupalla hedelmiä ympäriltäni. Tuloksena kirsikkamehua, kyynärpäitä myöten.

Toinen hetki kului irrottamalla parista litrasta kirsikoita kivet, yksi kerrallaan. Kirsikat tehosekoitettiin, vahvaksi ja ihan käsittämättömän punaiseksi mehuksi. Talvella juodaan kirsikkapirtelöitä.

5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi miten kauniita hedelmäkuvia!

Hanna kirjoitti...

Yaelian: kiitos!

Tero kirjoitti...

Hei!
Kukkablogi 2009 äänestys on saanut huiman suosion. Harrastajat ovat käyneet innokkasti äänestämässä suosikkejaan ja löytäneet samalla paljon uusia kiinnostavia blogeja. Lista on myös päivittynyt uusilla löydöillä. Kiitokset ilmoittajille.
Äänestyksen tämän hetken kymmenen kärki on tässä:
1.Min Eden trädgårdsblogg!
2. Varjoyrtin puutarha
3. Anun puutarha
4. Scarborough Fair
5. PUUTARHANI - PUUTARHANI
6. Unan Maailma
7. Quun puutarha
8. Ruusuja ja Rikkaruohoja
9. Koristepuutarhurin pihalla
10. Missä kuljekin, puutarhassa ainakin

Jatkossa tiedotamme äänestystilantesta bloggaajille sähköpostitse. Voit liittyä blogikisan sähköpostilistalle tästä linkistä www.huiskula.fi/bloggaajat. Samalta sivulta voit myös ladata sivullesi kisasta kertovan bannerin, joista pienemmän voit sijoittaa vaikkapa oikeanpuoleiseen linkkipalkkiin.
Aurinkoista syksyä harrastuksesi parissa!

Terveisin,
Huiskulan väki

Taiga the Fox kirjoitti...

Hei, kiva blogi sinulla :)
Olen miettinyt päärynäpuun istuttamista, myös II-vyohykkeelle... Suosittelisitko tuota Aunen päärynää? Onko se kuinka makea?

Hanna kirjoitti...

Kiitos Taiga!
Aunen päärynää en oikeastaan suosittelisi, se on aika miedon makuinen, eikä erityisen mehukas. Niistä päärynöistä mitä tiedän, suosittelisin Tohtorin päärynää, Pepiä tai Hovstaa.
Pepi on näistä eniten tuontipäärynöiden tyyppinen, pehmeämaltoinen ja mehukas. Se on myös aika satoisa, mutta kypsyy myöhään, tänä vuonna on alkanut kypsyä nyt, eli kylmänä kesänä voi olla ettei ehdi kypsyä valmiiksi. Hovsta taas on enemmän raikas kuin mehukas tai makea. Sen malto on rapeaa, Tohtorin päärynä on samoin kovamaltoisempi, ehkä aromikkaaampi. Tohtorin päärynä on voittanut myös Kotipuutarha -lehden makutestin. Hovsta ja Tohtorin päärynä kypsyy siinä syyskuun alkupuolella.
Näistä kolmesta Pepi ja Tohtorin päärynä ovat itsepölytteisiä, eli yksikin puu riittää. Hovsta taas on ristipölytteinen. Toisaalta itsepölytteisetkin hedelmäpuut hyötyy (tulee enemmän satoa), jos lähettyvillä on muita päärynäpuita.
Muista lajikkeista mitä olen maistellut Moltke on välillä ihan paras, mutta siitä on vaikea löytää sopivan kypsyisiä hedelmiä, ne tuntuu menevän heti jauhoisiksi ja raakoina taas ovat pahoja. Ei ole myöskään erityisen satoisa. Hovsta ja Tohtorin päärynä on siitä mukavia, että ne on ennen täyttä kypsymistäkin hyviä ja raikkaita syödä. Bessemjamka, joka myös kypsyy vasta näihin aikoihin, on ihan hyvä, muttei mitenkään ihmeellisen makuinen. Taitaa olla edellisiä talvenkestävämpi.