12.12.09

Podcasteja (englanniksi) kaupunkiviljelystä

Syötäviä maisemia, palstaviljelyä, puutarhanhoitoa, urbaania maataloutta vai kattopuutarhoja? Kaupunkiviljelyä on montaa laatua.

An Organic Conversation -podcastin marraskuisessa jaksossa, lähetyksen puolivälistä lähtien, visioidaan suuria linjoja. Voisiko Detroitin kaupunki (Usassa) viljellä alueella tarvittavan ruoan kaupungin sisällä? Mitä koko kaupungin muuttaminen omavaraiseksi vaatii, tai onko se tarpeen? Haastateltava Mark Dowie kertoo jaksossa, että nyt 10-15 % ruoasta viljellään Detroitissa - mm. koska ruokakauppaketjuja ei enää ole. Suurin osa viljelystä on järjestöjen tekemää ja ruoka jaetaan ilmaiseksi asukkaille, koska laman myötä kauppaketjut ovat lähteneet ja rakennukset ovat tyhjentyneet. Tilaa on paljon, ja jo nyt kaupunkilaiset purkavat tyhjilleen jääneitä rakennuksia ja rakentavat niistä kasvihuoneita. Karusta lähtökohdasta huolimatta keskustelu on innostava.

Kanadalaisessa Deconstructing Dinner -podcastissa 091009 taas näkökulma on kaupunkiviljelijä -yrittäjän. Ruoantuotanto kaupungissa voi olla mahdollista myös ilman maata ja (suhteellisen) vähällä investoinnilla. Jakso on hyvä konkretiasta pitävälle, vuoden kaupungissa viljellyt yrittäjä kertoo yksityiskohtaisesti työstään ja sen haasteista. Lähetyksen viimeiset 20 min. on esitelmää yhteisöpuutarhoista. Podcasti on informatiivinen, joskin (minusta) hiukan puuduttava.

Sustainable World:in "How to create a backyard ecosystem" -jaksossa
teemana on oman takapihan muuttaminen viljelyekosysteemiksi, permakulttuurin periaatteiden avulla. Käytännön vihjeitä, vaikka kaikki ohjeet eivät ole Suomessa relevantteja.

Tiedätkö kiinnostavia ympäristö/puutarha-aiheisia podcasteja suomeksi, ruotsiksi tai saksaksi? Otan mielelläni vastaan vinkkejä.

2 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Susta on tullu niin hortonomi :D Mä väsäsin äsken ittelleni blogin..niinku ei ois parempaakaan tekemistä

Hanna kirjoitti...

Hih, molemmille, mitä ikinä toi eka tarkoittaakin :D. Käyn tsekkaamassa.