10.3.10

Kirsikankukkia maljakossa

1., 2., 3. ja 4. Kirsikankukkia (Prunus cerasus 'Huvimaja')

Kevät tuntuu lyhyemmältä ja joutuisammalta nyt kun olen saanut parin päivän ajan ihailla kirsikoiden kukintaa maljakossa. Näin leudoilla säillä omenapuiden, kirsikoiden ja luumujen leikkauksia voi jo tehdä, ja karsitut oksat kannattaa tuoda sisälle hyödettäviksi. Huoneenlämmössä oksat alkavat kukkia toiveikkailla miniatyyrikukilla.

Kirsikoiden talvilepo on siis todistetusti jo purkautunut. Syksyllä kasvit talveentuvat yön pidetessä, että kestäisivät kylmää. Hyötyäkin viileästä on, esim. omenapuut tarvitsevat tietyn ajanjakson kylmää, että kukkivat taas. Kun kasvi on talveentumisen jälkeen ollut tarpeeksi kauan alhaisessa lämpötilassa, alkaa lepotila purkautua. Silloin elintoiminnot ovat valmiita alkamaan, kun lämpötila sen taas sallii.

Tästä päättelen, että kirsikatkin odottavat jo kevättä ja kesää. Itse valmistaudun kevään tullen muuttamaan uuteen, tässä vaiheessa vielä tuntemattomaan/kuvitteelliseen paikkaan (kunhan olisi hyvä piha ;) ), joten minun puolestani talvi saa vielä hetken jatkua.

7 kommenttia:

Anni kirjoitti...

iiih

Riikka kirjoitti...

Niin ihana idea, ei ois kyllä ittelle tullut ikinä mieleen <3 Ketäköhän antais mulle täällä tommosia. Tiiätkö muuten kauanko kirsikat yleensä kukkii (ei oo tullut tarkasteltua)?

Hanna kirjoitti...

Anni: Niin :D

Riikka: Joo, hyvää lämmittelyä varsinaiselle kukinnalle :) Paras kukinta on muutamia päiviä, joku neljästä päivästä viikkoon. Mutta jos on eri-ikäisiä puita ja eri lajikkeita niin kukintaa voi kestää monta viikkoa. Ja tietysti säiden mukaan, siihen voi aina vedota jos tarkkuus heittää ;)

Of Spring and Summer kirjoitti...

What wonderful cherry blossoms. Soon spring is coming and they will be all over the garden!
Have a nice weekend.
Ingrid

kukka-maaria kirjoitti...

Ihania kukkasia! Täällä suunnitellaan kovasti biodynaamista / luomu kasvimaata ja pihaa. Onneksi ovat nämä sinun linkkivinkkisi ja kirjoituksesi, joista saa myös lisätietoa! Kiitos niistä :)

Sussi kirjoitti...

Täällä lumen keskellä on mukava ajatella, että kevät odottaa ja on valmiina...

Oli mielenkiintoista lukea aikaisempia postauksiasi viljelystä.

Hanna kirjoitti...

Ingrid: Thank you! It does feel great to move slowly closer to spring, and summer.

Kukka-maaria: Kiitos vaan, hyvä jos olen hyödyksi. Heti aloin kyllä miettiä, että toivottavasti olen kirjoittanut jotain järkevää :D

Sussi: Joo, kohta taas kukkii! Ainakin kevät tuntuu tulevan tasaisen hitaasti. Sinä mielessä hyvä, että nämä aremmat kasvit, kuten kirsikat, heräävät niin hanakasti talviuniltaan jos tulee lämmintä, ja paleltuvat sitten jos taas alkaa pakastaa.