20.4.10

Mahlan valutus


Sunnuntaina aloin kerätä mahlaa pihan koivuista. Mahlaa kerätään ennen silmujen puhkeamista, huhtikuun loppupuoli kai on parasta aikaa, ainakin Etelä-Suomessa. Meidän pihan puiden mahlan maku on ainakin osoittautunut erinomaiseksi ja makeaksi. Mahla on juomana ihan yllättävän virkistävää, ja sisältääkin mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja mangaania (lähde). Mahlan juominen on myös mukava tapa aloittaa kevät/kasvukausi, ei tarvitse odottaa ihan kesälle asti, että saa tuoretta suoraan pihasta. Ruohosipuliakin kyllä kasvaa jo.

Mahlan keruutapoja on pari, kuvassa helpompi. Koivun oksa yksinkertaisesti katkaistaan, ja oksaan ripustetaan pullo tai pussi. Isolatvuksisesta puusta olemme saaneet nyt n. 2 l mahlaa vuorokaudessa oksaa kohden, kapeammista oksista virtaa tietysti vähemmän kuin paksummista. Jos mahlaa haluaa kymmeniä litroja vuorokaudessa, porataan koivun runkoon reikä, josta mahlaa valuu yksittäistä oksaa enemmän. Mahla ei kuitenkaan säily kuin 2-5 vrk jääkaapissa, tosin sitä voi pakastaa. Pilaannuttuaankin mahla on kuulemma hyvää kukkien kasteluun.

4 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Jälleen mielenkiintoista asiaa, olin ihan unohtanut mahlan keruun.

Hanna kirjoitti...

Kiitos kiitos! Ja kyllä on hyvää juomaa :)

Anni kirjoitti...

huuuu. tarttis varmaan kokeilla! sopivan simppeliä puuhaa - tommonen sopii mulle kaikkea kitkemistä ja kuokkimista paremmin. :)

Jokke kirjoitti...

Näin juuri tuollaisia pusseja koivussa ja hetken ihmettelin. Sitten hiffasin, mahlaahan se!