26.7.09

happamia kirsikoita

1. Hapankirsikka 'Läti-leedu Madalkirs' (Prunus cerasus 'Läti-leedu Madalkirs')

Kirsikat ovat alkaneet kypsyä, kauniita ja happamia ovat. Kuvan 'Läti-leedu Madalkirs' tunnetaan myös nimellä 'Latvian matala'. Se on aikainen kirsikka ja puun mataluus on kyllä suhteellista, monet pensaskirsikat ovat matalampia. 'Latvian matalan' kirsikat kypsyvät tummanpunaisiksi ja niissä esiintyy jopa "hapankirsikoille ei tyypillistä makeutta". Kaksihenkisen raadin pikatestauksessa lajike ylsi suosiksi makunsa puolesta, vaikka allekirjoitankin sen, että hapankirsikat soveltuvat paremmin hilloihin ja juomiin kuin tuoreina syötäviksi. Satoisuutensa (tänä vuonna) sekä tuuhean ja matalan kasvutapansa puolesta pensaskirsikka 'Kirsa' on toinen suosikkini.

Myös pensasmustikat (Vaccinium Angustifolium -ryhmä) alkavat tummua ja ilmeisesti niihinkin voi tykästyä. Niistä ehkä jauhoisin ja vetisin lajike, 'North Blue', on saavuttanut peukalonpään kokoisilla, nappimaisilla marjoillaan ykkössijan. Viime syksynä MTT:n tutkimusasemalla Piikkiössä maisteltiin uutta mustikkalajiketta nimeltä Arto. Se oli aromiltaan ihan oikeasti metsämustikan makuinen eli hyvä, eli todella lupaava.

Ei kommentteja: