4.11.09

Biodynaamista viiniä

Method: “the use of specifically developed preparations that assist in connecting the whole farm unit with the dynamic rhythms of the earth and atmosphere … working with the living soil and the invisible energies of nature.”
Effect: The world’s best tasting wines
-Campbell Mattinson

Luomu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ruoasta luonnonkosmetiikkaan, joten on loogista, että tämä ulottuu myös ekologisesti tuotettuihin viineihin. Yllättävää kuitenkin on se, että nimenomaan biodynaamisesta viljelystä ja viineistä on tullut menestyksekäs pari. Biodynaaminen viljely on toki luomuviljelyä, mutta perusluomun lisäksi siinä on omia menetelmiä, ja vaikka itse olen suorittanut biodynaamisen viljelyn koulutuksen, onnistuu biodynamiikan tiivistäminen huonosti parilla sanalla. Biodynaamisessa viljelyssä otetaan huomioon auringon lisäksi myös muiden planeettojen vaikutukset. Maata ja kasvustoa hoidetaan homeopaattisesti vaikuttavilla preparaateilla, ja tilasta pyritään luomaan oma yksikkönsä; tilakokonaisuus.

Viininviljely on toisaalta erilaista kuin ruoantuotanto yleensä, koska viinit kilpailevat laadulla, eivätkä pelkästään hinnalla. Laadukkaampi viljelymenetelmä ei ole vain mahdollinen, vaan tarpeen erottautumiseen. Luomu- ja biodynaaminen viljely vaativat enemmän viljelytyötä, eli ovat kalliimpia, mm. koska rikkaruohojen torjuntaa ja muuta kasvinsuojelua ei hoideta kemiallisesti vaan ns. artesaanityönä eli käsin. Viljelymenetelmä vaikuttaa tietysti ruoan makuun. Kun kasveja lannoitetaan runsaasti, tulevat kasvit janoisiksi ja kastelua tarvitaan enemmän. Biodynaamisessa satoa saadaa usein vähemmän, mutta maku on tiiviimpi.

Biodynamiikassa tärkeää on elävän maan lisäksi tilakokonaisuuden luominen. Viineissä kai on tärkeää terroir, että viinissä maistuu viljelypaikan luonne. Tämän ymmärrettyäni tajusin, miksi perinteisiin nojaava viinituotanto yhtäkkiä alkaa suosia biodynamiikkaa. Biodynamiikassa jokainen tila on oma yksikkönsä, jossa on monta tasoa, osa näkymättömiä, ja tuloksena on erityinen, persoonallinen tilakokonaisuus. Biodyn vihanneksiakin syödessä huomaa kyllä makueron, mutta niiden yhteydessä ei koskaan puhuta sellaisista asioista kuten terroir tai luonne tai persoonallisuus. Minun puolestani voitaisiin kyllä alkaa.

5 kommenttia:

Hymyilevä nakki kirjoitti...

Onkos luomuviini samanmakuista kun normaaliviini. Saako sitä kaupasta?

Tein kerran itse viiniä, maistui hiivalle. Mutta kuvailisin makua kuitenkin aistikkaaksi ja antavaksi.

-Hymynakki

Hanna kirjoitti...

Kai se on parempaa ;). Täytyy myöntää että olen itse lähinnä teelinjalla. Mutta alkosta saa.

Anni kirjoitti...

on parempaa. kaikin puolin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Mutta miksi luomuviini on parempaa? Itse lähdin ajatusta purkamaan siitä, mitä viini on? Mitkä ovat motiivimme juoda viiniä? Ensinnäkin viinihän on niitä harvoja ruoka-aineita, jonka makua todentamaan on kokonaisia organisaatioita, ollut jo satoja, kenties tuhansia vuosia. Viinin olemuksen tarkkailussa ollaan jo niin herkällä taajudella, että ollaan alettu aistia viinistä muutakin kuin sokeripitoisuutta. Ehkä ollaan tajuttu että kasvi kantaa "tietonsa" elinoloistaan mukana myöskin korjuun jälkeen. Tämä kasvin "tieto" on sitten se, mitä ihminen käsittelee ja kokee suunmaun,tunnetilan, fyysisen olotilan tai vaikka ruoansulatuksen muutoksena. Luulisi, että tämän "tiedon" kaltaisuus merkitsee. Tottakai ollaan jo kauan tiedetty kuinka saada haluttuja ominaisuuksia(maku,säilyvyys,hapot,sokeri) kasveihin, mutta biodynaamisuus tuonee mukaan jotain mitä mittareilla ei voi mitata. "Viini tekee sydämmesi iloiseksi" sanotaan jo muinaisissa kirjoituksissakin. Ph tikuilla ei sydämmen iloisuutta sitten mitatakkaan. Voisiko olla että, se vaikutus, jota ihmiset viinistä hakevat, on niinkin paljolti hengellisellä pohjalla siis äärimmäisen korkeavärähteisen energiataajuden perustalla, että tarvitaan myös tietynlainen hengellinen lataus jotta voidaan viljellä viinistä "oikeanlaista" ominaisuuksiltaan ? Mikä lieneekään mainitsemiesi "näkymättömien tasojen" merkitys? Tässä tietenkin tulee ottaa huomioon se, että ihmiset nauttivat viiniä eri tarkoitusperin. Biodynaamisesti valmistetun viinin suosio arvostettujen ravintoloitsijoiden parissa pohjautunee sen tasapainoisuuteen eli harmoniaan. Tämä taas mahdollistaa, että se on " helppo yhdistää monien eri ruokien yhteydessä, sillä se jättää tilaa itse ruoalle" sanoo Vin Nature lafkan jehu Michel Palu, 80-luvulla Suomeen muuttanut ranskalainen biodyn-ja luomuviini osaaja ja maahantuoja. Vielä jos viinin "harmoonisuus" todella välittyy tätä nauttivaan, eikä nauttija ala rähjätä tai valittaa, kuten useat El Tiempo pullon jälkeen, olen Itsekkin puoltamassa biodynaamista viinintuotantoa muunkin kuin maan hoidollisin seikoin. Joo... vihanneksiin maku/vaikutus-hifistely mukaan! Vihannesten luonteista ei juurikaan puhuta, vaikka juuri ne ovat rakentamassa meidän psykofyysistä kokonaisuutta siis luonnetta myös. Miten hienoa olisikaan kuulla, että pussinmaantien hietalansyrjän porkkanoissa maistuu naavapetäjäinen terroir , porkkanat ovat luonteeltaan vatsaa ymmärtäviä sekä lempeän hyväntahtoisia ja maku on kuusikulmaisen keltaoranssi.
Rauhaa, Abednego

Hanna kirjoitti...

Joo, mielenkiintoista pohdiskelua. Porkkanan laadun kuvailusi kyllä kolahti :D
Olen sitä mieltä, että mittaavat menetelmät, kuten nuo mainitsevasi pH tikut riittävät vain tiettyyn pisteeseen asti, eikä niillä tosiaan mitään sydämen iloisuutta mitata.
Vihannesten mausta puheen ollen kiinnostavaa on se, miten paljon nykyistä laajempaa kasvivalikoimaa Suomessakin voisi viljellä... On niin paljon harvinaisia makuja; eri lajikkeita ja vihanneksia ja marjoja, joita nyt ei ole saatavilla, vaikka kasvaisivat täällä.